Image
Drupal: veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is een Drupal multisite

Image
Drupal: veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is een Drupal multisite en wanneer is dit interessant?

Een Drupal 9 multisite is een Drupal-installatie die is geconfigureerd om meerdere websites te hosten vanuit één enkele codebase en database. In een multisite-omgeving delen de websites op de installatie dezelfde kernbestanden en -functionaliteit, maar hebben ze vaak verschillende thema's, modules en content.

Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten overwegen om een Drupal 9 multisite te gebruiken:

 • Efficiëntie:
  In plaats van afzonderlijke Drupal-installaties te gebruiken voor elke website, kun je met een multisite-installatie tijd en middelen besparen door slechts één set kernbestanden en -functionaliteit te onderhouden.

 • Schaalbaarheid:
  Met een multisite-installatie kun je gemakkelijk nieuwe websites toevoegen zonder extra infrastructuur en configuratie te hoeven opzetten.

 • Consistentie:
  Door een multisite te gebruiken, kun je een consistente look-and-feel en functionaliteit handhaven over alle websites op de installatie.

 • Beheer:
  Het beheer van een multisite-installatie is vaak eenvoudiger dan het beheer van meerdere afzonderlijke installaties.

 • Kostenbesparing:
  Een multisite-installatie kan kosten besparen omdat je minder infrastructuur, hosting en licentiekosten nodig hebt dan bij meerdere afzonderlijke installaties.

Wanneer is een Drupal multisite interessant voor mijn organisatie?

Een Drupal multisite is interessant voor organisaties die meerdere websites beheren en die efficiëntie, consistentie en beheerbaarheid belangrijk vinden. Hieronder volgen enkele situaties waarin het gebruik van een Drupal multisite voor jouw organisatie interessant kan zijn:

 • Je beheert meerdere websites die vergelijkbaar zijn qua structuur, functionaliteit en inhoud, maar verschillende thema's en stijlen hebben. Met een multisite-installatie kun je deze websites beheren vanuit één centrale locatie en toch de flexibiliteit hebben om elk van hen unieke visuele elementen en content te geven.
 • Je wilt jouw websites gemakkelijk kunnen schalen. Met een multisite-installatie kun je gemakkelijk nieuwe websites toevoegen zonder extra infrastructuur en configuratie te hoeven opzetten, waardoor je snel kunt reageren op veranderende bedrijfsbehoeften.

 • Je wilt een consistente look-and-feel en functionaliteit handhaven over al jouw websites. Met een multisite-installatie kun je een centraal thema, modules en andere instellingen configureren die van toepassing zijn op al jouw websites, waardoor je consistentie kunt handhaven.

Zijn er nadelen als ik kies voor een Drupal 9 multisite voor mijn organisatie?

 • Beperkte flexibiliteit:
  Met een multisite-installatie is er een beperkte flexibiliteit in termen van de configuratie van afzonderlijke websites. Dit komt omdat alle websites op dezelfde codebase en database draaien, waardoor het soms moeilijker kan zijn om specifieke aanpassingen te maken voor een enkele website.

 • Moeilijker te onderhouden:
  Het onderhouden van een multisite-installatie kan soms moeilijker zijn dan het onderhouden van afzonderlijke Drupal-installaties. Dit komt doordat updates en upgrades van kernbestanden en -functionaliteit voor alle websites tegelijk moeten worden uitgevoerd.

 • Risico's bij het delen van modules en thema's:
  Met een multisite-installatie delen alle websites dezelfde modules en thema's, wat een risico kan vormen voor beveiligingsproblemen. Als een van de websites op de installatie bijvoorbeeld een kwetsbaarheid heeft in een gedeelde module, kunnen alle websites kwetsbaar zijn.

 • Mogelijke prestatieproblemen:
  Als je een groot aantal websites op dezelfde multisite-installatie hebt, kan dit leiden tot prestatieproblemen. Dit komt omdat alle websites de resources van de server delen, waardoor de prestaties kunnen afnemen naarmate het aantal websites op de installatie toeneemt.

 • Hogere complexiteit:
  Het opzetten en configureren van een multisite-installatie vereist over het algemeen een hogere complexiteit dan het opzetten van afzonderlijke Drupal-installaties. Dit kan resulteren in een langere implementatietijd en hogere kosten voor ontwikkeling en onderhoud.

Meer info?

Neem een kijkje op de website van Drupal:
https://www.drupal.org/docs/getting-started/multisite-drupal