Kennisdatabank

De meest gestelde Drupal vragen

Simply Fabulous is Drupal specialist en bouwt en ontwikkelt websites, B2B webshops en applicaties met het Drupal CMS. Regelmatig krijgen we vragen over het Drupal CMS systeem. We hebben voor jou de meest gestelde vragen gebundeld en beantwoord op deze pagina. Heb je nog bijkomende vragen? Reserveer vrijblijvend een video call.

Wat is Drupal?

Drupal is een open-source Content Management Systeem (CMS) en applicatie framework. Drupal is bovendien gratis. Het Drupal CMS is een snel, veilig en schaalbaar systeem.  Drupal wordt vaak gebruikt voor middelgrote en grote ondernemingen. Toch is Drupal ook geschikt voor startup en scale-up. Het wordt gebruikt om websites, webshops en applicaties te ontwikkelen.

Is Drupal enkel geschikt voor grote bedrijven?

Nee, de keuze voor Drupal wordt zeker niet bepaald aan de hand van de grootte van een bedrijf. Voor kleinere websites zijn andere CMS systemen, zoals WordPress of Wix soms een betere keuze, zeker wanneer het budget laag is en je gebruik wil maken van een standaard template. Wil je echter inzetten op content marketing en digitale strategie, dan is Drupal de beste keuze.

Is Drupal ingewikkeld om te gebruiken?

Het Drupal CMS is helemaal niet ingewikkeld om te gebruiken. Simply Fabulous waakt over een gebruiksvriendelijke opbouw van je Drupal website. Zo is het na oplevering eenvoudig om de website te actualiseren. Een training is niet noodzakelijk maar zeker aangewezen. Dat geldt niet alleen voor het Drupal CMS. Drupal heeft met versie 9 extra aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid.

Waarom staat Drupal bekend als complex?

Het Drupal 7 CMS systeem was minder gebruiksvriendelijk dan WordPress. Echter met Drupal 9 kan je heel snel en gebruiksvriendelijk je website beheren en onderhouden. Gebruiksvriendelijkheid is ook de verantwoordelijkheid van een Drupal ontwikkelaar. Simply Fabulous ziet erop toe dat alles vlot aanpasbaar blijft door de klant.

Voor welke bedrijven is Drupal geschikt?

Online zichtbaarheid is al lang niet meer voldoende. In een multichannel omgeving zijn content strategie en digitale marketing erg belangrijk. Het Drupal CMS systeem richt zich tot deze bedrijven. Bedrijven die meer willen doen met hun website zoals betrokkenheid creëren bij hun doelgroep. Drupal richt zich tot bedrijven voor wie snelheid, veiligheid en professionaliteit belangrijk zijn. Al is het perfect mogelijk om een kleine corporate website te bouwen in Drupal.

Wanneer kies ik voor Drupal?

Drupal is open-source, snel, schaalbaar, krachtig, meertalig, zoekmachine vriendelijk en bovendien zeer goed koppelbaar met externe software. Wil je bovendien inzetten op content strategie, kies dan zeker voor Drupal. Voor wie is Drupal interessant?

Hoe zit het met de veiligheid van een Drupal website?

Drupal hecht veel belang aan veiligheid. Drupal beschikt over een professioneel Drupal Security Team. Het lost beveiligingsproblemen op. Het biedt assistentie aan ontwikkelaars van modules. Ze voorzien in documentatie om veilige code te schrijven. Ze voorzien documentatie om je Drupal website veilig te houden. Contributed modules krijgen een grijs schild als ze gecontroleerd worden door het security team. Dit maakt Drupal een zeer veilig CMS.

Is Drupal veiliger dan andere CMS systemen?

De meeste CMS systemen zijn relatief veilig in de basis. De problemen situeren zich vooral in plugins en modules ontwikkeld door externen. Het Drupal Security Team waakt over de veiligheid van deze externe plugins en modules. Dat zorgt ervoor dat Drupal een erg veilig systeem blijft. Drupal modules die geen grijs schild bevatten installeer je dan beter niet.

Welke webhosting heb ik nodig voor een Drupal website?

Simply Fabulous beschikt over veilige en betrouwbare servers om je Drupal website zorgeloos te laten functioneren. We gebruiken steeds de laatste stabiele softwareversies. Meer info kan je terugvinden op https://www.drupal.org/docs/system-requirements

Is Drupal beter dan Wordpress?

Elk CMS systeem heeft sterktes en zwaktes. We adviseren WordPress voor kleine informatieve websites. Drupal is geschikt voor corporate websites, webshops of als headless content leverancier voor diverse toepassingen in een multichannel omgeving. Vertrek vanuit je eigen doelstellingen om het juiste CMS te kiezen.

Is Drupal een headless CMS?

Drupal is een API-first CMS. Drupal werkt vanuit de basis volledig met API. Drupal bevat echter ook een klassieke (coupled) presentatielaag. Er zijn drie manieren waarop je een Drupal website kan instellen: traditioneel, Headless en Decoupled.

Wat is een Drupal module?

Een Drupal module is een uitbreiding op de basis functionaliteit van het Drupal CMS. Een module kan ontwikkeld worden door de community en is gratis te gebruiken. Er kan ook een Drupal module op maat worden ontwikkeld door een Drupal specialist zoals. Simply Fabulous.

Wat is Drupal caching?

Drupal caching zorgt er in essentie voor dat een pagina razendsnel geladen wordt voor een bezoeker van je website. Caching kan toegepast worden op verschillende levels binnen de Drupal omgeving. Caching is belangrijk, want een trage laadtijd zorgt voor minder conversies.

Koppelt Drupal goed met andere systemen?

Jazeker. Drupal is vlot koppelbaar met talloze andere systemen (CRM, ERP, etc...). Het te koppelen systeem moet wel beschikken over een API om te kunnen communiceren onderling. Drupal is bovendien API-first. Hiervoor wordt een extra module op maat ontwikkeld.

Kan je een webshop bouwen met Drupal?

Ja, met Drupal Commerce. Het is de e-commerce module van Drupal. Je webshop is meteen geïntegreerd in een krachtig CMS systeem.  Drupal Commerce is geschikt voor bedrijven die beschikken over verschillende back-end systemen (ERP, CRM, PIM, etc ...). Met Drupal Commerce zorg je ervoor dat al deze systemen vlot met elkaar kunnen communiceren. Integratie van externe applicaties verloopt via de krachtige API van Drupal. Vraagt je e-commerce oplossing behoorlijk wat maatwerk? Dan is Drupal Commerce zeker en vast de juiste keuze.

Wordt Drupal verder ontwikkeld?

Drupal hanteert een duidelijke roadmap voor toekomstige uitbreidingen. Het beschikt over een uitgebreide community van ontwikkelaars. Meer info: https://www.drupal.org/drupalorg/roadmap

Kan je meerdere sites beheren met dezelfde Drupal installatie?

Drupal heeft een ingebouwde functie die het mogelijk maakt om gescheiden en onafhankelijke websites te laten functioneren op basis van één codebasis. Elke website heeft een eigen database, configuratie, bestanden en aparte domeinnaam. Maar de code is gedeeld. Overweeg je een multisite setup? Lees dan zeker deze pagina: https://www.drupal.org/docs/multisite-drupal/multisite-drupal-considerations

Wat zijn de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van Drupal 9?

De belangrijkste kenmerken van open-source CMS Drupal 9 zijn backward compatibility, snellere en betere prestaties, het verwijderen van deprecated code en het nog meer inzetten op headless CMS. Drupal 8 upgrade naar Drupal 9 gaat vlot. Nog betere prestaties door BigPipe. Verouderde code wordt sneller vervangen wat resulteert in snellere en betere prestaties. Een headless CMS is interessant in een multichannel omgeving vandaag. 

Is Drupal bruikbaar als verdeelkanaal voor content?

Drupal kan content aanbieden als een dienst - Content-as-a-Service (CaaS). De inhoud staat volledig los van de look-n-feel van je website, webshop of applicatie. Verschillende applicaties kunnen inhoud ophalen uit het Drupal CMS en presenteren op een unieke wijze aan je bezoekers. Bovendien kan je nu je inhoud publiceren in klad. Zo kan je aan je artikel werken tot het volledig klaar is terwijl de oude versie live staat op je website. Meer info: https://www.drupal.org/project/workflow

Is Drupal geschikt voor meertalige websites?

Ja. Drupal is geschikt om grote meertalige websites bouwen. Vanaf Drupal 8 is meertaligheid onderdeel van Drupal core en dus ook in Drupal 9 en 10. In tegenstelling tot WordPress hoef je dus geen extra modules aan te kopen voor de ondersteuning van meertaligheid in Drupal.

Wat houdt een Drupal website migratie in?

Een Drupal migratie houdt in dat alle inhoud en functionaliteit wordt overgezet van een oudere Drupal versie naar een nieuwe Drupal versie. Migratie van een ander CMS naar Drupal kan ook. Een migratie van Drupal 7 naar Drupal 9 of 10 is nagenoeg een volledige nieuwe website. Enkel inhoud kan overgenomen worden. Soms zijn er modules beschikbaar die de migratie kunnen versnellen.

Wat kost een nieuwe Drupal website?

Een eenvoudige Drupal website met basis functionaliteit zonder al te veel maatwerk start bij een budget van 10.000 € à 15.000 € (excl. BTW). Voor grote corporate websites, webshops etc... waarbij (veel) maatwerk nodig is, ligt het budget hoger. Daarom starten we graag met een MVP (Minimal Viable Product). Een MVP bevat voldoende functies om al online te gaan, zodat er sneller feedback ontvangen kan worden van de gebruikers. Op basis daarvan kan de applicatie verder uitgebreid worden met extra features. Zo vermijden we dat er nutteloze functies worden ontwikkeld die niet nodig blijken achteraf. Zonde van het budget dus.

Is Drupal Responsive?

Ja. Drupal heeft een mobile first aanpak. Uiteraard is de website volledig responsive. Mobiele gebruikers zijn vandaag erg belangrijk. Een responsieve website is dan ook onmisbaar.

Is een keuze voor Drupal 9 toekomstbestendig?

Sinds Drupal 8 hoef je geen nieuwe website te bouwen bij een upgrade naar een nieuwe versie (Drupal 9 of 10). Alles verloopt vlot. Terwijl dat bij een upgrade van Drupal 7 naar 8 wel nodig was. Dat is een grote verbetering uiteraard. Met een Drupal 9 website zit je voor verschillende jaren goed. Je website of applicatie kan zorgeloos meegroeien op het ritme van je bedrijf.