Image
9 stappen naar een digitale strategie voor KMO's

9 stappen als basis om je eigen digitale strategie uit te werken voor je KMO

Ontdek de 9 essentiële stappen om een succesvolle digitale strategie voor jouw KMO uit te werken. Lees nu onze praktische gids en haal het meeste uit je online aanwezigheid.
Image
9 stappen naar een digitale strategie voor KMO's

Stap 1: Doelstellingen bepalen

Bepaal wat je wilt bereiken met jouw digitale strategie. Wil je bijvoorbeeld meer verkeer naar jouw website genereren, meer leads verzamelen of meer online verkopen realiseren?

Hieronder vind je enkele tips om je te helpen bij het bepalen van doelstellingen binnen jouw digitale strategie:

 • Maak ze specifiek en meetbaar:
  Zorg ervoor dat je doelstellingen specifiek en meetbaar zijn.
  Bijvoorbeeld: "Verhoog het aantal websitebezoekers met 25% in de komende zes maanden" is specifiek en meetbaar.
 • Maak ze haalbaar:
  Stel doelen die haalbaar zijn binnen jouw budget en middelen. Het heeft geen zin om doelen te stellen die niet haalbaar zijn.
 • Maak ze relevant:
  Maak doelstellingen die relevant zijn voor jouw bedrijf en digitale strategie. Bijvoorbeeld: "Verhoog het aantal likes op Facebook" is minder relevant dan "Verhoog de conversieratio van Facebook-advertenties met 10%".
 • Maak ze tijdgebonden:
  Stel doelen die gebaseerd zijn op een bepaalde tijdsperiode. Bijvoorbeeld: "Verhoog het aantal leads met 20% in het eerste kwartaal van het jaar" is tijdgebonden.
 • Baseer ze op data:
  Gebruik data om jouw doelstellingen te onderbouwen en te staven. Bijvoorbeeld: "Verhoog het aantal websitebezoekers met 25% in de komende zes maanden op basis van historische gegevens en trends".
 • Prioriteer ze:
  Bepaal welke doelstellingen prioriteit hebben binnen jouw digitale strategie en focus je daarop. Het heeft geen zin om te veel doelstellingen tegelijkertijd te hebben.
 • Maak ze uitdagend:
  Stel doelstellingen die uitdagend zijn, maar haalbaar. Een uitdaging kan jouw team motiveren om het beste uit zichzelf te halen.

Het is belangrijk om regelmatig jouw doelstellingen te evalueren en aan te passen op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Zo kun je jouw digitale strategie optimaliseren en steeds betere resultaten behalen.

Stap 2: Doelgroep bepalen

Identificeer jouw doelgroep en leer hun behoeften, interesses en gedrag kennen. Dit helpt je om jouw boodschap op de juiste manier te formuleren en de juiste digitale kanalen te kiezen om hen te bereiken.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het bepalen van jouw doelgroep:

 • Analyseer je bestaande klanten:
  Kijk naar de kenmerken van jouw bestaande klanten, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, beroep en interesses. Deze informatie kan je helpen om jouw ideale doelgroep te bepalen.
 • Analyseer je concurrenten:
  Kijk naar de doelgroep van jouw concurrenten. Probeer te begrijpen waarom ze hun producten of diensten kiezen en hoe ze communiceren met hun klanten.
 • Maak gebruik van tools:
  Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om jouw doelgroep te bepalen, zoals Google Analytics en Facebook Insights. Deze tools geven je inzicht in demografische gegevens en interesses van jouw websitebezoekers en sociale media volgers.
 • Maak persona's:
  Maak persona's voor jouw doelgroep. Een persona is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale klant, inclusief hun demografische gegevens, interesses en gedrag.
 • Stel vragen:
  Stel vragen aan jouw klanten om meer te weten te komen over hun behoeften en interesses. Dit kan je helpen om jouw producten of diensten beter af te stemmen op hun behoeften.
 • Maak gebruik van enquêtes:
  Maak gebruik van enquêtes om meer inzicht te krijgen in de demografische gegevens en interesses van jouw doelgroep.
 • Testen en meten:
  Test verschillende benaderingen en meet de resultaten om te bepalen welke aanpak het beste werkt voor jouw doelgroep.

Onthoud dat het bepalen van jouw doelgroep een voortdurend proces is. Het is belangrijk om regelmatig jouw doelgroep te evalueren en aan te passen op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

Stap 3: Concurrentieanalyse

Analyseer de digitale activiteiten van jouw concurrenten. Dit geeft je inzicht in hun sterke en zwakke punten, en helpt je om jouw eigen strategie te ontwikkelen.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het uitvoeren van een concurrentieanalyse:

 • Identificeer je belangrijkste concurrenten:
  Maak een lijst van jouw belangrijkste concurrenten. Dit kunnen bedrijven zijn die vergelijkbare producten of diensten aanbieden of bedrijven die jouw doelgroep aanspreken.
 • Analyseer de website van je concurrenten:
  Bezoek de websites van jouw concurrenten en bekijk hoe ze zich presenteren. Analyseer de inhoud, het ontwerp en de navigatie van de website en bekijk hoe de website zich verhoudt tot die van jou.
 • Bekijk de sociale mediakanalen van je concurrenten:
  Bekijk de sociale mediakanalen van jouw concurrenten en analyseer hun aanwezigheid. Kijk naar het type inhoud dat ze delen, de frequentie van hun berichten, de interactie met hun volgers en de grootte van hun volgers.
 • Analyseer de marketingstrategie van je concurrenten:
  Bekijk de marketingstrategieën van jouw concurrenten en analyseer de kanalen die ze gebruiken om hun producten of diensten te promoten. Kijk naar de manier waarop ze adverteren en hoe ze zich presenteren in de media.
 • Analyseer de prijzen en aanbiedingen van je concurrenten:
  Analyseer de prijzen en aanbiedingen van jouw concurrenten en bekijk hoe ze zich verhouden tot die van jou. Kijk naar kortingsacties, gratis verzending en andere promoties die jouw concurrenten aanbieden.
 • Analyseer de klantenservice van je concurrenten:
  Analyseer de klantenservice van jouw concurrenten en bekijk hoe ze omgaan met klachten en vragen van klanten. Kijk naar de manier waarop ze reageren op sociale media en hoe snel ze reageren op e-mails en telefoontjes.
 • Maak een SWOT-analyse:
  Maak een SWOT-analyse (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) van jouw concurrenten en bepaal hoe je jezelf kunt onderscheiden van hen.

Onthoud dat een concurrentieanalyse een voortdurend proces is. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van jouw concurrenten te evalueren en aan te passen op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

Stap 4: Digitale kanalen kiezen

Kies de digitale kanalen die het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en doelgroep. Dit kan onder andere e-mailmarketing, sociale media, zoekmachine optimalisatie en -adverteren, contentmarketing, display-advertising, chatbots of video-marketing zijn.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de digitale kanalen voor jouw bedrijf:

 • Bepaal je doelgroep:
  Voordat je kanalen kiest, is het belangrijk om te weten waar jouw doelgroep zich bevindt. Welke sociale media gebruiken ze? Welke websites bezoeken ze? Welke apps gebruiken ze? Dit kan je bepalen door bijvoorbeeld marktonderzoek uit te voeren en/of jouw huidige klantenbestand te analyseren.
 • Analyseer je concurrenten:
  Bekijk welke kanalen jouw concurrenten gebruiken om hun producten of diensten te promoten. Welke kanalen werken goed voor hen en welke niet? Dit kan je helpen om te bepalen welke kanalen voor jouw bedrijf zouden kunnen werken.
 • Bepaal je budget:
  Sommige kanalen zijn duurder dan andere, dus het is belangrijk om jouw budget te bepalen voordat je kanalen kiest. Overweeg of je bereid bent te betalen voor advertenties en welk budget je hiervoor beschikbaar hebt.
 • Analyseer de mogelijkheden van elk kanaal:
  Elk kanaal heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Zo is Instagram bijvoorbeeld visueel sterk en heeft het een jong publiek, terwijl LinkedIn meer gericht is op professionals en zakelijke contacten. Analyseer de mogelijkheden van elk kanaal en kies de kanalen die het beste passen bij jouw bedrijf en doelstellingen.
 • Test en meet de resultaten:
  Nadat je jouw kanalen hebt gekozen, is het belangrijk om de resultaten te meten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van statistieken op sociale media of via Google Analytics. Test verschillende kanalen en meet de resultaten om te bepalen welke kanalen het beste werken voor jouw bedrijf.
 • Pas aan en blijf verbeteren:
  Het kiezen van de juiste kanalen is een voortdurend proces. Blijf jouw resultaten analyseren en pas jouw kanalen aan als dat nodig is. Experimenteer met nieuwe kanalen en blijf jouw strategie aanpassen om de beste resultaten te behalen.

Stap 5: Contentstrategie ontwikkelen

Ontwikkel een contentstrategie die past bij jouw doelstellingen, doelgroep en digitale kanalen. Maak bijvoorbeeld gebruik van blogs, video's, infographics of whitepapers om jouw doelgroep te informeren en te inspireren.

Een goede content strategie kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf opvalt tussen de concurrentie en jouw doelgroep op de juiste manier aanspreekt.

Hier zijn enkele tips om jou te helpen bij het ontwikkelen van een effectieve content strategie:

 • Definieer jouw doelgroep:
  Bepaal wie jouw doelgroep is en wat hun interesses en behoeften zijn. Dit kan je helpen bij het bepalen van de soorten content die jouw doelgroep zouden kunnen aanspreken.
 • Bepaal jouw doelstellingen:
  Wat wil je bereiken met jouw content strategie? Wil je meer verkeer naar jouw website genereren, leads verzamelen, de merkbekendheid vergroten, etc.? Bepaal duidelijke en meetbare doelstellingen voor jouw content strategie.
 • Kies jouw content formats:
  Bepaal welke soorten content je gaat maken. Denk hierbij aan blogs, video's, infographics, social media posts, podcasts, e-books, whitepapers, etc.
 • Maak een content kalender:
  Plan jouw content vooruit en creëer een content kalender. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je regelmatig content produceert en dat jouw content aansluit bij belangrijke gebeurtenissen of feestdagen.
 • Optimaliseer jouw content:
  Zorg ervoor dat jouw content geoptimaliseerd is voor zoekmachines en dat het de juiste zoekwoorden bevat. Dit kan helpen om jouw content hoger te laten ranken in zoekmachines.
 • Meet jouw resultaten:
  Analyseer jouw resultaten en meet het succes van jouw content strategie. Kijk naar bijvoorbeeld het aantal pageviews, het aantal shares op social media, de conversieratio van jouw content, etc.
 • Pas aan en blijf verbeteren:
  Blijf jouw content strategie aanpassen en verbeteren op basis van de resultaten en feedback van jouw doelgroep.

Met deze tips kan je een effectieve content strategie ontwikkelen die jouw doelgroep aanspreekt en jouw bedrijf helpt te groeien.

Stap 6: Budget bepalen

Bepaal het budget dat je wilt investeren in jouw digitale strategie. Dit kan variëren afhankelijk van de doelstellingen, digitale kanalen en gewenste resultaten.

Het bepalen van een optimaal budget voor jouw digitale strategie kan lastig zijn.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het bepalen van een budget dat past bij jouw bedrijf en doelstellingen:

 • Bepaal jouw ROI:
  Bepaal jouw verwachte return on investment (ROI) voor jouw digitale strategie. Dit kan je helpen om te bepalen hoeveel budget je moet besteden om jouw gewenste ROI te behalen.
 • Test en meet:
  Start met een klein budget en test jouw digitale strategie. Meet de resultaten en analyseer de ROI. Pas vervolgens jouw budget aan op basis van de resultaten en ROI.
 • Wees flexibel:
  Het is belangrijk om flexibel te zijn met jouw budget. Blijf jouw resultaten en ROI meten en pas jouw budget aan op basis van de resultaten.
   

Een voorbeeldberekening voor de ROI van een Google Ads-campagne:

Stel dat je een Google Ads-campagne uitvoert voor jouw KMO en je hebt € 5.000 uitgegeven aan advertentiekosten. De campagne heeft geleid tot 100 conversies, waarvan de gemiddelde waarde € 100 is. De totale omzet die door de campagne is gegenereerd, is dus € 10.000 (100 conversies x € 100).

De totale kosten van de campagne bedragen € 5.000, wat betekent dat de winst € 5.000 is (€ 10.000 omzet - € 5.000 kosten). De ROI voor de Google Ads-campagne kan worden berekend met de volgende formule:

ROI (%) = ((opbrengsten - kosten) / kosten) x 100

In dit voorbeeld is de ROI voor de Google Ads-campagne:

((€ 10.000 - € 5.000) / € 5.000) x 100 = 100%

Dit betekent dat elke euro die in de campagne is geïnvesteerd, € 2 heeft opgeleverd. Een ROI van 100% is een goed resultaat, omdat je in dit geval de investering hebt terugverdiend en ook nog winst hebt gemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat de ROI kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de branche waarin jouw bedrijf zich bevindt, de concurrentie, de kwaliteit van jouw advertenties en de landingspagina. Het is daarom belangrijk om de resultaten van jouw campagnes regelmatig te meten en te analyseren, zodat je de ROI kunt verbeteren.

Stap 7: Meetbare KPI's bepalen

Bepaal meetbare KPI's (Key Performance Indicators) die je kunt gebruiken om het succes van jouw digitale strategie te meten en bij te sturen waar nodig.

Gebruik de SMART-methode

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. Door de SMART-methode toe te passen, zorg je ervoor dat jouw KPI's goed worden gedefinieerd en meetbaar zijn.

Twee voorbeelden

Natuurlijk, hier zijn twee voorbeelden van meetbare KPI's die voldoen aan de SMART-methode:

1. KPI: Verhoging van de conversieratio met 10% in de komende 6 maanden

 • Specific:
  Het doel is duidelijk omschreven: we willen onze conversieratio verhogen.
 • Meetbaar:
  De conversieratio kan gemeten worden met behulp van bijvoorbeeld Google Analytics.
 • Acceptabel:
  Het doel is uitdagend, maar haalbaar en realistisch.
 • Relevant:
  De conversieratio is een belangrijke KPI voor het succes van een website of online campagne.
 • Tijdsgebonden:
  Het doel moet binnen een bepaalde periode bereikt worden: de komende 6 maanden.

2. KPI: Verhoging van de omzet met 15% in het komende jaar door middel van een gerichte e-mailmarketingcampagne

 • Specific:
  Het doel is duidelijk omschreven: we willen de omzet verhogen door middel van een specifieke marketingcampagne.
 • Meetbaar:
  De omzet kan gemeten worden met behulp van de financiële administratie.
 • Acceptabel:
  Het doel is uitdagend, maar haalbaar en realistisch.
 • Relevant:
  De omzet is een belangrijke KPI voor het succes van een bedrijf.
 • Tijdsgebonden:
  Het doel moet binnen een bepaalde periode bereikt worden: het komende jaar.

Stap 8: Implementatie

Implementeer jouw digitale strategie en zorg ervoor dat deze consistent wordt toegepast op alle digitale kanalen.

Hier zijn enkele tips voor het implementeren van een digitale strategie:

 • Stel prioriteiten:
  Bepaal de belangrijkste doelen van je digitale strategie en richt je hierop. Maak een lijst van de belangrijkste projecten en taken die moeten worden uitgevoerd om deze doelen te bereiken.
 • Stel een budget vast:
  Bepaal het budget dat je nodig hebt om je digitale strategie uit te voeren. Zorg ervoor dat je budget realistisch is en dat je er alle projecten en taken mee kunt financieren.
 • Wijs verantwoordelijkheden toe:
  Wijs verantwoordelijkheden toe aan teamleden of afdelingen voor de uitvoering van elk project en taak. Zorg ervoor dat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn gedefinieerd en dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van hun rol.
 • Maak een tijdlijn:
  Maak een tijdlijn voor de uitvoering van elk project en taak. Bepaal de start- en einddatums en houd rekening met de afhankelijkheden tussen projecten en taken.
 • Monitor en meet:
  Houd de voortgang van je digitale strategie bij en meet de resultaten van elk project en taak. Analyseer de resultaten en pas je strategie aan waar nodig.
 • Blijf flexibel:
  Blijf flexibel en pas je digitale strategie aan naarmate de omstandigheden veranderen. Het kan nodig zijn om je prioriteiten, budget of tijdlijn aan te passen om je doelen te blijven bereiken.
 • Zorg voor betrokkenheid van het team:
  Zorg ervoor dat het hele team betrokken is bij de implementatie van de digitale strategie. Bespreek de voortgang regelmatig en moedig feedback en ideeën aan van alle teamleden.
 • Zorg voor training en opleiding:
  Zorg ervoor dat alle teamleden de juiste training en opleiding krijgen om hun rol in de implementatie van de digitale strategie goed te kunnen vervullen. Zorg er ook voor dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste digitale trends en ontwikkelingen.
   

Bijkomende tip:

Scrum is een veelgebruikte projectmanagementmethodologie die kan worden toegepast bij de implementatie van een digitale strategie. Het kan een effectieve manier zijn om snel en flexibel resultaten te boeken en de voortgang van het project goed te monitoren.

Scrum is met name geschikt voor projecten waarin veel onzekerheid is en waarbij er behoefte is aan veel flexibiliteit. Het kan echter minder geschikt zijn voor projecten waarin het eindresultaat al duidelijk is gedefinieerd en er weinig onzekerheid is.

Stap 9: Meten en optimaliseren

Meet regelmatig de resultaten van jouw digitale strategie en optimaliseer deze waar nodig. Door continu te leren en te verbeteren, kun je jouw digitale strategie steeds verder verfijnen en verbeteren.

Tot slot

Dit stappenplan is algemeen en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf en doelgroep. Het is belangrijk om jouw digitale strategie te blijven aanpassen en verbeteren op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing.